Üdvözöljük a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) honlapján

Az MBK küldetése

Utolsó frissítés: 2015. április 30. csütörtök Megjelent: 2012. február 24. péntek


Az MBK feladata, hogy magas színvonalú alap és alkalmazott kutatást folytasson a növények és állatok nemesítése valamint a korszerű környezetvédelmi technológiák területén.

A célunk az is, hogy olyan ismereteket, termékeket és szolgáltatást biztosítsunk amelyek találkoznak a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált élelmiszertermelés igényeivel.

Mind a helyi társadalom szükségleteit mind pedig a nemzetközi kutatás fejlődését fontosnak tartjuk.

Az MBK kutatási tevékenységének legfontosabb célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének fokozása.


 

Növények a mezőgazdasági biotechnológiában
Nyílt nap a NAIK MBK-ban

 

Modern növénynemesítés – mi van a paradicsomban?

Előadással egybekötött demonstrációnkon ismertetjük a burgonya példáján a modern növénynemesítés legújabb módszereit és megmutatjuk, hogy hogyan terjednek a vírusok és hogyan lehet egyszerre több, az egészségre káros vagy hasznos vegyületet kimutatni egy paradicsomból.

 

 

A burgonyafélék csodálatos világa:

A burgonyafélék családjához tartozó kb. 4000 növényfaj döntő többsége az amerikai kontinensen őshonos. A családba népélelmezési jelentőségű növények, népszerű dísznövények, élvezeti és mérgező, de gyógynövényként is ismert növények tartoznak. Az előadásban többek között olyan "izgalmas" kérdésekre adjuk meg a választ, mint:- a termesztett burgonyafélék eredete és változatossága (a burgonyafélék géncentrumai - áldás és átok); - fizáliszok, paradicsomfák: új gyümölcstermő kultúrnövényeink lehetnek;- mitől csíp a paprika?; hallucinogén vegyületek burgonyafélékben (sámánok Dél-Amerikában);- a burgonyafélék, mint modell növények a kutatásban.

 

 

Növényi gének sokszorosítása „kémcsőben”

Bevezetőnkben elmondjuk, hogy mivel foglalkozik a növényi molekuláris biológia? Miért vizsgáljuk a növényi géneket és hogyan tudunk belőlük többet előállítani baktériumok és gépek segítségével.
Az érdeklődők korlátozott számban maguk tisztíthatnak növényi DNS-t baktériumból és mérhetnek össze PCR reakciót, majd ellenőrizhetik munkájukat a növényi DNS-ek agaróz gélen történő elválasztásával.

 


Helyszín és időpontok:

Gödöllő, Szent-Györgyi Albert u 4, 2015 május 22 péntek
14.00-16.00 Növényi gének sokszorosítása „kémcsőben” (előadás laboraktivitással) ( 2 csoportban) 1.rész
14.00-16.00 Modern növénynemesítés – mi van a paradicsomban? (előadás demonstrációkkal)
16.00-17.00 A burgonyafélék csodálatos világa (előadás)
17.00 –19.00 Növényi gének sokszorosítása „kémcsőben” (előadás laboraktivitással) 2.rész

Ha részt szeretnél venni, jelentkezz a szervező biológia tanároknál május 15-ig (név, program)!
(Szemethyné Abonyi Erzsébet, Kerényi Zoltán, Horváth Zsolt, Fazakas Andrea)


Idén harmadik alkalommal kerül megszervezésre az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt a nemzetközi „Fascination of Plants Day ”„Növények Napja”). A kezdeményezés célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és hangsúlyozza a növénytudományok jelentőségét a környezetmegőrzés és a fenntartható gazdasági fejlődés összhangjának megteremtésében.
Az akció honlapjai: www.plantday12.eu; www.novenyeknapja.hupont.hu; www.facebook.com/FascinationOfPlantsDayMagyarorszagon;
Nemzeti koordinátorok: Fehér Attila, Györgyey János (MTA Szegedi Biológiai Központ, e-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)Vádnök: Barnabás Beáta akadémikus, MTA főtitkár helyettes Támogatók: Magyar Növénybiológiai Társaság; MTA Mezőgazdasági Biotechnológiai Bizottság, Vetőmag szövetség Sajtó támogatók: TermészetBúvár, Erdő-Mező; Programturizmus.hu

 


 

 

Copyright 2011 Üdvözöljük a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) honlapján.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free